tiistai 2. syyskuuta 2014

Marjakori!

 Kun minua pyydettiin tekemään Ruoka-aitta-lehteen samanaiheinen kakku, tupsahti mieleeni ajatus korista, jossa olisi ruoka-aitasta haettuja marjoja ja tietysti Ruoka-aitta-lehti. Toteutus oli erityisen haastava, koska kuuman kosteat kelit pitkittivät koristeiden kuivumista (eivät ne lopultakaan kuivuneet kunnolla) ja kermapursotukseen tarvittava kerma piti vaahdottaa useassa erässä, ettei se ehdi pilaantua lämmetessään. Kaikesta huolimatta kakusta tuli riittävän lähelle toivotun lainen, ja toivottavasti sen arvonnalla itselleen voittanut piti myös mausta!
Kakussa on tumman kakkupohjan välissä mustikkamoussea ja vadelmamoussea. Päällä kauden marjoja: vadelmia, mustikoita, punaisia ja mustia viinimarjoja. Reunapursotukset ovat suklaakermasta, joka ei kyllä pitänyt kosteasta ilmasta lainkaan.
Koristeet ovat sokerimassaa. Lehteen maalasin Ruoka-aitta-lehden logon lisäksi Lauttakylä-lehden logon. Piristeenä on myös muutama pieni kukka ja sekä perhosia, joissa on kaikissa vähän kultatomua.


RESEPTI

Pohja
5 munaa
vehnäjauhoja
perunajauhoja
kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Kostutus
2,5 dl maitoa (laktoositon)
1 tl vaniljasokeria

Täyte
4 dl vispikermaa (laktoositon)
200 g vaniljarahkaa (laktoositon)
200 g vadelmasosetta
200 g mustikkasosetta
1 dl vaniljakreemijauhetta
2 rkl sokeria

Koristelu
300 g vaniljatuorejuustoa (laktoositon)
100 g vadelmia
100 g mustikoita
viinimarjoja
suklaakermaa (laktoositon)
sokerimassaa
pastavärejä
tomuvärejä
sokerihelmiä

OHJE
Pohja:
Rikot munat lasiin, mittaa toiseen täsmälleen samankokoiseen lasiin saman verran sokeria kuin toisessa on munia. Kaada sokeri kulhoon. Mittaa lasiin munien kanssa yhtä paljon jauhoja suhteessa puolet vehnäjauhoja, 1/4 perunajauhoja ja 1/4 kaakaojauhetta. Lisää leivinjauhe ja sekoita jauhot keskenään (jos haluat kakusta gluteenittoman, käytä gluteenittomia vehnäjauhoja tai pelkkiä perunajauhoja).
Vatkaa sokeri ja munat pysyväksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos siivilän läpi varovasti sekoitellen, ettei vaahto laske.
Kaada taikina jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 45 minuuttia.
Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen ja anna jäähtyä. Tee kakkupohja vähintään päivää, mielellään kahta tai kolmea, ennen täyttämistä.

Täyte:
Soseuta vadelmat ja mustikat erillisissä kulhoissa. Voit käyttää myös pakastemarjoja.
Vaahdota vispikerma, lisää sokeri ja vaniljarahka. Jaa vaahto kahteen osaan. Lisää toiseen vadelmasose ja 0,5 dl vaniljakreemijauhetta, toiseen mustikkasose ja 0,5 dl vaniljakreemijauhetta. Nosta molemmat vaahdot jääkaappiin n. 15 minuutiksi.

Lisää kostutusmaitoon vaniljasokeri, sekoita hyvin ja anna sokerin liueta maidon joukkoon. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraan käyttämäsi kakkuvuoka kelmulla ja nosta päällimmäiseksi tuleva kakkupohja vuoratun kakkuvuoan pohjalle. Kostuta pohja ja lisää vadelmavaahto. Nosta päälle toinen kakkupohja, kostuta ja lisää mustikkavaahto. Nosta päälle valmiiksi kostutettu kolmas kakkupohja. Laita kakkuvuoka jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi, mielellään yön yli, jotta täyteet ehtivät jähmettyä ja kakku mehustua rauhassa.

Kumoa kakku tarjoilualustalle ja poista kelmu. Notkista tuorejuusto (jonka voit halutessasi värjätä) ja kuorruta sillä kakun pinta. Koristele kakku haluamallasi tavalla. Koristelussa vain mielikuvistus on rajana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti